WSOP 2018

Gus Hansen - en pokerlegende

Gus Hansen - en pokerlegende 0001

Gustav Hansen ble født den 13. februar 1974 like utenfor København. Han vokste opp tett ved hovedstaden. Den unge Gus var en sportsinteressert gutt, han spilte fotball, tennis og gikk på friidrett. Han var et forholdsvis stort tennistalent og vant flere titler i ungdomsårene. Når han ikke brukte tid på sport så konsentrerte han seg om skole, hvor spesielt matematikken interesserte ham. Alt som hadde en tilknytning til matematikk fascinerte ham.

Å være matematikkinteressert er om ikke en forutsetning, så i hvert fall et godt skritt på veien hvis man vil være pokerspiller. Gus ble introdusert for spillet under en treningsleir som tennisspiller. Han spilte mot de andre på leiren om lommepengene de hadde fått. Disse leirene var oftest om sommeren og pokeren fikk en mer og mer sentral rolle for Gus. Senere ble han også presentert for backgammon, som fascinerte ham enda mer. Han tok spillet seriøst og tenkte konstant på taktikker og hvordan han kunne forbedre spillet. Hansen håpte han kunne leve av spillet, og visste at det eneste stedet man kunne gjøre det var i USA. Da han var 19 flyttet han til Santa Cruz i California. Han begynte overraskende nok å spille poker i lokale klubber fremfor backgammon. Han fikk dog en dårlig start, og som med mange andre av de største var hans første periode fylt med nedturer.

I tillegg ble Gus plutselig forstyrret av det danske militæret, som kalte ham inn til verneplikt, noe som betydde at pokeren lå forholdsvis stille i 9 måneder. Så snart han var ferdig i militæret reiste han tilbake til USA hvor han denne gang bosatte seg i New York. Her begynte han å fokusere på backgammon og gin rummy, men det varte ikke lenge. Han innså at det ikke var spesielt store penger i backgammon. Han hadde håpet at han kunne leve av spillet på heltid, men selv om han hadde flere gode resultater så var det for lite penger i det. Derfor vendte han tilbake til pokerverdene, etter å ha møtt Huck Seed og Phil Laak på backgammon-turneen. De introduserte ham til No Limit Hold'em, og uten den store kjennskapen til spillet debuterte Gus ved WSOP i 1996. Selv om mange sier at "The Great Dane" er et naturtalent, så var hans første møte med pokerverdenen ingen ubetinget suksess. Han ble slått ut ganske raskt.

Dette stanset ikke Hansen fra å fortsette med å studere poker og utvikle spillet sitt. Gus forsto raskt at han måtte variere spillet sitt, noe som var første startskudd til at den Gus vi kjenner i dag ble formet. Han har selv sagt "Jeg har høynet med kort som er mindre tiltalende enn det som ligger i toalettet etter at jeg har dreti i det". Etter dette begynte Hansen å merke suksessen, og bestemte seg for å droppe backgammon og i stedet fokusere 100% på poker. Han begynte å reise mer til Las Vegas, da det var flere gode spill der enn på østkysten. Gus sin spillestil betydde at han hadde enorm varians ved bordene, men selv om han ofte tapte store potter så vant han som regel pengene tilbake og ofte mer enn det. Det tok ikke lang tid før motstanderne konstaterte at dansken var nesten umulig å lese. Han kan spille enhver hånd som om han har essene, og når du så tror du har fanget ham i en bløff så er det nettopp essene han viser. Han spilte mest cash games, men en gang i mellom deltok han også i en turnering.

Da World Poker Tour startet i 2002 bestemte Gus seg for å ta en pause fra cash-bordene og i stedet spille ved Five Diamonds World Poker Classics. Det skulle vise seg å være en smart avgjørelse, da dansken endte med å vinne denne turneringen etter et finalebord med spillere som Freddy Deeb, John Juanda og Scotty Nguyen. De $556.000 i premiepenger var Hansens første pengeplassering i en stor turnering, og det var hans gjennombrudd på pokerscenen. Ett år etter beviste Gus at seieren ikke var begynnerflaks og at han var kommet for å bli. I februar 2003 vant han WPT LA Poker Classics som ga enda en halv million i premiepenger. På dette tidspunktet hadde han også begynt å oppføre seg som en forretningsmann, da han startet et pokerrom kalt pokerchamps.com. Siden ble ganske vellykket og etter to år kjøpte Betfair siden for 13 millioner Euro. Samtidig fortsatte Gus med å gjøre det stort under liveturneringer. I desember 2003 ble han nummer 3 ved Five Diamonds World Poker Classics, og en måned etter vant han sin tredje WPT-tittel etter PokerStars Caribbean Adventure i januar 2004. Hans spillestil og personlighet gjorde Hansen raskt til en av verdens mest populære pokerspillere.

To måneder etter ble Gus nummer 150 ved WSOP Main Event, som var hans første pengeplassering under WSOP. Overraskende nok har Gus ennå ikke vunnet et WSOP-armbånd, og har i det hele tatt vært ganske anonym på den scenen, i hvert fall etter "Gus-standarder". Han fikk to pengeplasseringer i både 2007 og 2008, men et par 10. plasser er inntil videre hans beste resultater. Resultatene ved WSOP står i skarp kontrast til hans prestasjoner under WPT. Han har ikke vunnet en WPT-event siden 2004, men har totalt vært med på 7 WPT-finaler. Hansen har også blitt mer og mer dedikert online, hvor han spiller oftere. Etter at han solgte Pokerchamps skrev han kontrakt med Full tilt Poker, hvor han har vært siden da. Der spiller han ved de dyreste bordene siden har å tilby. Han er ofte å finne online, og han har også to bord på siden som er hans egne. Det ene er et Pot Limit Omaha deepstack-bord (Gus City), hvor det er blinds på $200/$400. I tillegg har han et No Limit Hold'em-bord (Gus Heaven), hvor det er blinds på $500/$1000. Om statistikkene snakker sant har Gus vunnet mange millioner dollar online de siste årene.

Selv om Gus spiller mye online så dukker han også opp ved liveturneringene i blant. I 2007 spilte han Aussie Millions i Melbourne og endte med å vinne Main Event og $1,2 millioner i premiepenger. Som vanlig noterte Gus seg hver hånd på sin lille diktafon, noe han har begynt å praktisere oftere og oftere. Notatene han gjorde seg under Aussie Millions resulterte i boken, Every Hand Revealed, hvor han beskriver hele turneringen og den harde prosessen som ga ham seieren.

Den største pengepremien hadde Gus enda til gode. I april 2008 spilte han under $25.000 WPT Championship Event, og selv om han "kun" ble nummer 2 etter David Chiu, så vant han allikevel $1.714.800, som gjør at han nå har vunnet over $7,2 millioner i liveturneringer. På tross av dette mener han stadig at cash-spill er det han foretrekker. De fleste kjenner den berømte hånden han spilte mot Daniel Negreanu under High Stakes Pokers andre sesong. Det endte med å bli en av de største pottene noen sinne, da Hansens fire femmere slo Negreanus hus i en pott som var verdt $575.000.

Disse pottene er langt fra sjeldne for Gus. I følge Doyle Brunson så er dansken en av de få spillere som, på grunn av spillestilen, kan være nede med flere millioner i spill hvor dette normalt ikke er tilfellet. Gus har alltid vært åpen rundt dette, han innrømmer at han ofte taper store potter. Han sier også at han konsekvent taper når han driver med sportsbetting, men at hans gevinster i poker er mer enn gode nok til å dekke tapet.

Dette er en av årsakene til at den uforutsigbare dansken fortsatt er en av de største personlighetene i pokerverdenen. En dag bestemmer han seg kanskje for å kun fokusere på turneringer, for å sikre seg en av de ettertraktede WSOP-armbåndene, men inntil da er cash-spill hans største inntektskilde.

Så lenge han er vellykket online blir han nok ved datamaskinen for det meste. Men det er ikke tvil om at Gus en gang i blant vil dukke opp ved de største liveturneringene, så det er ganske sikkert mange interessante prestasjoner i vente fra den 34-årige dansken.

Hva synes du?

More Stories

Other Stories