Pokerpsykologen 18 - Tilt

Pokerpsykologen 18 - Tilt 0001

Det er likegyldig om det er på finalebordet under WSOP eller om det er et 10/20-kroners cashlag hos den lokale pokerklubben: folk tilter. Vi har alle sett Mike Matusow miste grepet ved bordet, og vi har sett de fulle internett-spillerne som klikker fullstendig når spilleren i sete to får en runner runner. Spørsmålet er hvorfor. Hvorfor mister vi alle sammen før eller siden grepet ved pokerbordet? Hvorfor tilter noen spillere mindre, når andre klikker ved den minste motstand?

Jeg kom til å tenke på dette her om dagen når jeg spilte i en turnering på Venetian. På den første hånden, før alle sammen hadde satt seg, hadde jeg QQ i small blind, og knappen fikk delt JJ. Han klarte å miste to tredjedeler av chipsene sine ved å overspille knektene og mistet fullstendig grepet og tiltet. Han kastet kortene på dealeren fem hender på rad helt til hun ba ham kutte ut og han endte opp i krangel med henne. Han sytet og klaget i storparten av en time og ble nesten kastet ut for dårlig oppførsel. Heldigvis tok han til slutt en spasertur og fikk også et mirakelkort på en river som sikret ham å fortsette i turneringen. Dette roet ham nok til at jeg kunne ta en prat med ham under den andre pausen. Dette var en relativt god pokerspiller med ingen kontroll over følelsene sine.

Så jeg kom til å lure på om det var bare kortene eller om det også var noe annet som foregikk når folk tiltet. Dette leder til et litt mer grunnleggende spørsmål: Hvorfor blir spillere sinte? Og enda mer grunnleggende: Hvorfor blir noen i det hele tatt sinte?

Sinne er en psykologisk reaksjon til noe man oppfatter som fare. Etter hvert som vi ble mer siviliserte så endret fare seg fra å være kun fysisk fare til å være den mer usynlige faren i kommunikasjon. Vi blir sinte når vi blir fornærmet eller om vi føler oss gjort narr av. Eller vi føler sinne når vår religion eller rase eller jobb eller tanker blir utfordret eller hånet.

Ofte kommer sinne som et resultat av misforståelser eller feiltolkninger av nodens utsagn eller handling. Andre ganger kan det hende vil blir sinte fordi ting ikke går slik man har tenkt det. Dette er situasjonen ved pokerbordet når dårlige kort eller dårlig spill får en spiller til å tilte. Men, psykologiske studier viser at sinne (og i dette tilfellet tilt) inntreffer bare når det er enkelte faktorer allerede til stede hos personen det gjelder før hendelsen som utløser det hele skjer. Vi kjenner alle noen som har problemer med sinne. Det er mange blant oss som har sinne som en førstereaksjon til verden. Dette er vanligvis menn, og hvis du var heldig var det noen andres far og ikke din egen det gjaldt. Disse ekstreme eksemplene på sinte mennesker gir oss spor mot hvorfor noen tilter. Spørsmålet du må stille deg selv er: Hvorfor ble jeg sint?

Her er de vanligste hendelsene som fører til tilt ved pokerbordet:

1) Du spiller med penger du ikke har råd til å tape. Dette var situasjonen med personen jeg nevnte ovenfor, han måtte gå og låne de $50 det kostet for en rebuy. Han burde helt klart ikke ha vært med i turneringen med sine siste $125, og han rotet bort mesteparten av chipsene på den første hånden. Dette er en fin oppskrift for å bli sint, men som alle vet kan du ikke spille på ditt beste når du tilter.

2) Du var allerede sint før du kom til bordet. Den dårlige oppførselen har mer med at kjæresten ikke har lyst på deg eller at sjefen din er en drittsekk, fremfor det som skjer ved pokerbordet. Husk å legge fra deg all ballast før du setter deg ved bordet.

3) Du misforstår spillet og tror at din egen ferdighet skal kunne veie opp for variasjonen i kortene. Dette er kjent som Phil Hellmuth-faktoren: "Om flaks ikke fantes ville jeg kunne vinne alle turneringene." Ingen, og jeg mener ingen, kan vinne hver hånd eller hvert race. Det hender at folk treffer en av to mulige kort i stokken. En god pokerspiller vet at den som ligger bak noen ganger vinner, hvis ikke ville oddsene vært 100 til 0 og ingen ville noen gang gamble.

4) Du er av natur sint og tilt er en måte å leve ut din oppfatning av livet. Skaff deg hjelp. Livet er for kort for å gå rundt å være sint. Alternativt: Hold deg unna pokerbordet mitt. Jeg fakturerer $200 i timen, $400 om du er på tilt.

Til vi møtes igjen: Tilt mindre, vinn mer, og ha det moro!

Hva synes du?

More Stories

Other Stories