Pokerpsykologen 17 - Original position

Pokerpsykologen 17 - Original position 0001

Se for deg at du har makt til å sette opp alle samfunnets regler. Du er den som skaper lovene og de sosiale spillereglene for hvordan alle skal oppføre seg i alle deler av livet. Du vår lov til å skape verdens "sosiale kontrakt". Høres det bra ut? Ok, jeg glemte å nevne en detalj. Du får ikke lov til å vite hva din rolle i verden er før du har satt opp reglene. Du kan være en rik pensjonist, du kan være en enslig mor med to jobber, en bonde fra et fremmed land, eller en finansmann med skyhøy lønn og en lekker kjæreste.

Du får tygge litt på det et øyeblikk. Dette er teorien om "original position". Prøv å google "original position" - selv anbefaler jeg Wikipedias forklaring.

Så hvordan kan denne teorien brukes på poker og psykologi? Jo, du setter deg jo ved et bord i en turnering uten å kjenne noen av spillerne. Det er "original position", men som du vet så slik det er adferdsmessige regler som gjør seg gjeldende for å skape et samfunn, vet du også noe om turneringspoker. Du lager ikke pokerreglene, men i hodet bør du sette opp strukturen til bordet. Du starter med å lese folk, selv før kortene er delt ut. Jeg må be deg tenke på at din "original position" kan være gal og hemme din evne til å vinne turneringen.

Så du setter deg ved bordet med noen grunnleggende kunnskaper om noen pokerspillere generelt: svake, skarpe, fisk, proff, osv. Det er din jobb å vinne turneringen, og for å klare det må du kunne lese de ukjente spillerne ved å bygge på den grunnleggende kunnskapen om pokerspillere og den informasjonen du samler inn under spillet. Dette skal du bruke for å endre din "original position". Her er problemet. Hvordan skiller du den generelle kunnskapen fra spesifikk informasjon om individuelle motstandere ved bordet? F.eks. damen på plass åtte.

Kanskje starter du med den posisjonen at kvinnelige pokerspillere som regel er svake og lette å utelukke fra potten ved å by hardt. Det er tross alt en turnering som koster 1500 kroner, og det er ikke Annie Duke som sitter på plass åtte. På den annen side, er du så i stand til å endre den oppfatningen når spillet fortsetter eller er din originale posisjon fastlåst i en slags poker-sannhet som du ikke kan endre ut fra spillet ved bordet. Å holde fast i en generalisering av individuelle spillere ved bordet er en feil som late spillere gjør når de ikke fokuserer på å lese folk ut fra hva de foretar seg under spillet.

Det kan virke enkelt, eller det håper jeg at deg gjør i det minste. Man leser bordet, man bygger spillerprofiler ut fra hva som faktisk skjer under turneringen. Men la oss nå se på selve kjernen av den psykologiske delen av teorien om original position. Du vet ikke hvem du er eller hvilken status du har før du begynner. Med andre ord skal du nok ikke gå ut fra at du er den beste spilleren ved bordet. Og du skal nok heller ikke gå ut fra at du er den verste. Din analyse, som er under utvikling ved det lille samfunnet ved bordet, skal også inkludere en analyse av deg selv og din posisjon i rangordningen ved bordet. Hvis du antar noe om dine evner eller ferdigheter sammenliknet med de andre spillerne før kortene deles ut, vil det garantert hindre deg i å danne et korrekt bilde av hele feltet. Du er en av 8-10 i det lille samfunnet ved bordet, og ved å plassere deg selv korrekt i forhold til de andre vil du kunne se deg selv slik de andre ser deg, og da er du nok i den beste posisjonen du kan håpe på.

[I]Dagens tips: Prøv Dr. Lavalis teorier hos Bodog Poker. [/I]

Hva synes du?

More Stories

Other Stories