Pokerpsykologen 15 - Optimisme ved pokerbordet

Pokerpsykologen 15 - Optimisme ved pokerbordet 0001

For noen år siden deltok jeg i en undersøkelse om optimisme som, mer nøyaktig, handlet om hvordan en optimistisk holdning påvirket resultatene av forskjellige prøver og spill. Nå har jeg nylig funnet ut hvordan resultatene kan brukes på poker. La oss se på en av resultatene av undersøkelsen og så bruke det ved pokerbordet.

Noen studenter ble spurt: "Tror du at du ligger blant de beste 50 % av din klasse på denne prøven?" Så fikk de som hadde svart ja beskjed om at prøven var veldig komplisert, for så å gjenta spørsmålet. Hele 75 % av studentene svarte da at de nok ikke var blant de beste.

50 %. Selv om prøven ville være vanskeligere for alle, følte de studerende at de ville klare seg dårligere. Vender man så spørsmålet og sier til de studentene som sa de ikke ville ligge blant de beste 50 % at prøven var enkel, så følte nesten 75 % av studentene at de ville havne blant de beste 50 %.

Når studentene støtte på delt motstand (en vanskeligere prøve) eller en delt fordel (en enklere prøve) vurderte de sine sjanser uten å tenke over at alle skulle ta samme prøve. Deres egne sjanser skulle derfor ikke ha endret seg, men oppfatningen var at delt fordel eller motstand kun påvirket dem selv og ikke hele gruppen. La oss se hvordan dette kan brukes ved pokerbordet.

Du har spilt ved samme bord i en turnering i timevis. Spillerne ved din ende av bordet har vært der like lenge som deg, og samtalen har flytt fint. Alle de som ble slått ut satt i den andre enden av bordet, så det var stor utskifting der. En stor stack med chips blir flyttet til en av disse plassene. Den nye spilleren er aggressiv og snakkesalig og litt småfull. Han begynner med en gang å styre bordet, og mens han snakker med cocktail-servitrisen eller en av vennene ved et annet bord går den lavmælte praten i din ende av bordet om han. "Et bra sted å doble opp" og "han må være heldig som klarer å spille når han er så full." Du kjenner samtalen og du kjenner situasjonen.

Den nye spilleren utgjør enten en delt motstand eller en delt fordel til bordet. Men poker er ikke et lagspill. Vi ser hele tiden spillere som undervurderer sine sjanser for å vinne over "X" når de aler alene med ham, og som overvurderer sine odds når de er oppe mot "X" og en av de andre spillerne som har vært ved bordet lenge. På en eller annen måte ender et individuelt spill opp med å være et lagspill som nesten alltid har utilsiktede og dårlige resultater for de spillerne som mister overblikket over sine individuelle mål. Uoppmerksomt og forsiktig spill kan dukke opp mot "vennlige" spillere, og over og underagressivt spill kan dukke opp mot spiller "X". Hvorfor?

Det enkle svaret er menneskets natur. Det mer innviklede svaret er at poker ikke er som livet. På tross av alle pokermetaforene, og til tross for at pokerspråk brukes i hverdagssituasjoner, er poker fremdeles et spill for individer. Samarbeide er nesten aldri en god pokerstrategi. Hvis man lar delte fordeler eller vennlighet ved bordet endre hvordan man spiller er man nesten alltid sikker på å tape.

Undersøkelser har ofte vist at den gjennomsnittlige optimismen i en gruppe konkurrenter stiger når de står overfor en delt fordel, og faller når de står overfor en delt motstand. Men poker har ikke "en gruppe konkurrenter". Alle ved bordet spiller som enkeltpersoner. Hvis noen form for "fellesskapsfølelse" ved pokerbordet endrer din spillestil i det hele tatt, så har du et hull i spillestrategien din. Optimisme ved pokerbordet skal være en del av spillet ditt, men det skal å gjøre de andre spillerne pessimistiske rundt sitt eget spill også.

[I]Dagens tips: Registrer deg hos Full Tilt Poker og ha disse tankene i bakhodet når du lopper folk for penger. [/I]

Hva synes du?

More Stories

Other Stories