Pokerpsykologen del 14 - Psykologien bak en pokerturnering

Pokerpsykologen del 14 - Psykologien bak en pokerturnering 0001

Det finnes ikke to like pokerturneringer. Strukturen er forskjellig, spillerne er forskjellige, og kortene er helt sikkert forskjellige. Hvis man kan få oversikt over hvordan en turnering er annerledes kan det øke sjansene for å vinne noen penger. Din forberedelse til spillet bør minst omfatte en viss viten om den interne psykologien som gjør seg gjeldende ved en pokerturnering.

For å finne frem til psykologien bak en turnering må du tenke over ting som f.eks.: Hvorfor er spillerne her? Hvorfor spiller de i denne turneringen? Hvordan kan jeg bruke den kunnskapen til å oppnå en fordel?

La meg gi et eksempel på hva jeg mener med "psykologien bak en turnering" ved å bruke NLHE-turneringen som jeg har spilt i de siste helgene. Turneringen er Ultimate Poker Challenge som spilles hver helg på Binions i sentrum av Las Vegas. Det er en rekke turneringer som varer i et helt år, så hvis du skal en tur til Las Vegas i året som kommer vil du kanskje huske min analyse om du skal spille ved en av bordene.

Hva er så psykologien i denne turneringen? Det er kombinasjonen av Binions kjente navn og tv-dekningen som gir turneringene den særpregete psykologien. For det første er det Binions som var hjemmet til WSOP i de tidlige årene. Poker-turister besøker ofte Las Vegas for å spille på Binions. De arrangerer fire små NLHE-turneringer hver dag. Men pokerturistene er der også ofte når turneringene med $340 Ultimate Poker Challenge spilles i helgene. De ser det endelige finalebordet på tv, de ser turneringene de foregående dagene bli filmet, de ser de forskjellige proffene, og de betaler ofte selv for en plass ved de større UCP-turneringene. Derfor er disse noe blandet, spesielt i de tidlige rundene.

Helt ærlig så har jeg aldri sett så mange nybegynnere spille i en turnering av denne størrelsesordenen før. Det er lett å se de lette ofrene, for de sier gjerne selv at det er deres første turnering, eller så spør de hvor store blinds det er hver gang det er deres tur. Det psykologiske aspektet ved å ha en så blandet skare med spillere krever en smart spiller, som kan gjøre mange små justeringer. Etter å ha skiftet bord havnet jeg f.eks. ved siden av en dame som spurte om dealerbrikken og blinds hver eneste runde. Hun forsto bare ikke hvorfor brikken ble flyttet og at blindsene derfor også flyttet rundt. To plasser fra henne satt proffspilleren Kenna James og ved siden av ham en superaggressiv spiller med flest chips i turneringen. Hver hånd hadde forskjellig sammensetning av spillere med forskjellige psykologiske årsaker til hvordan de spilte. Psykologien bak turneringen endret seg etter hvert som dagen gikk og spillere ble slått ut, og finalebordet til TV-serien kom nærmere og nærmere.

Men det var fremdeles spillere med i turneringen som ikke hadde tenkt over de andre spillernes motivasjon. De hadde ikke vurdert de psykologiske aspektene ved spillet, og kunne derfor ikke manipulere de andre spillerne med innsatser og høyninger. Det er mer til et bords eller en turneringes psykologi enn hvordan en innsats eller høyning vil ha den ønskede virkning på en bestemt hånd. Forklaringen er hvordan ditt trekk vil påvirke bestemte spillere som er med i samme runde som deg. Under en turnering skal man hele tiden lese spillerne. Det er enda vanskeligere å lese et bord, men det er lett å lese turneringer, og det kan du gjøre allerede før kortene blir delt ut.

For å finne frem til en turnerings psykologi skal du spørre deg selv: Hvorfor er spillerne her i dag? Hvorfor spiller de i denne turneringen? Hvordan kan jeg bruke den kunnskapen til å oppnå en fordel.

[I]Dagens tips: Spill turneringer, og sikre deg virkelig gode bonuser hos Sun Poker.[/I]

Hva synes du?

More Stories

Other Stories