Pokerpsykologen del 8 - Hva er pokerpsykologi 2

Pokerpsykologen del 8 - Hva er pokerpsykologi 2 0001

I forrige del av denne serien om poker og psykologi forklarte jeg hva psykologi er. I denne artikkelen vil jeg bruke en annen vinkling på emnet, ved å beskrive hva pokerpsykologi ikke er. I forrige artikkel sa jeg at pokerpsykologi handlet mest om atferd, både din og motspillernes. Bruken av pokerpsykologi til å forbedre spillet ditt går ut på å observere motspillernes atferd og bruke informasjonen du får til å ta bedre beslutninger. Pokerpsykologi er også å kunne bruke informasjonen om din motspiller til manipulering, så han eller hun endrer sin atferd til din fordel. Til slutt, kan psykologien hjelpe deg med å gjenkjenne og kamuflere din egen atferd ved pokerbordet.

Når det snakkes om pokerpsykologi så refereres det ofte i poker til evnen til å kunne avlese motspilleren. Men det å kunne avlese en spiller ved pokerbordet er ikke pokerpsykologi. La meg forklare.

Se for deg at du nettopp er kommet til et pokerlag hos naboen. Like før du kommer har et kjærestepar hatt en krangel, konen i et annet par har nettopp fått beskjed om at hennes far har blitt syk, og hun vil reise neste morgen for å være sammen med ham. Mannen i et annet par har dagen før nettopp avsluttet et ettårig prosjekt og bedriften hans hat akkurat underskrevet den største kontrakten noen sinne. Og til slutt så har en annen kvinne fått den beste sexen noen sinne natten før, og det var ikke med hennes mann som hun kommer sammen med til kveldens pokerlag.

Så er spørsmålet om du plukker opp noe av dette bare ved å snakke med personene. Har du en naturlig evne til å fornemme følelser og den mentale tilstanden i andres atferd, snakk eller kroppsspråk? Om dette er tilfellet så har du en naturlig evne til å avlese folk, og du har en stor fordel når du skal lære å avlese pokerspillere. Eller er du fyren som ikke vet om kjæresten eller kona er sinna før hun kaster noe i hodet ditt. Om ikke annet så er evnen til å kunne avlese noen heldigvis en ferdighet som kan læres like mye om du har en naturlig gave for det eller ikke. Men evnen til å kunne avlese en pokerspiller er ikke psykologi, det er bare en evne. Å kunne avlese en motspiler er en nødvendig ferdighet i poker, som faller under samme kategori som det å kjenne til pot odds og regne ut outs på sistekortet.

Men kan det ikke gå for det samme om det å avlese spillere er psykologi eller ikke? Problemet er at mange spillere tror at de er i gang med å avlese en motspiller, selv om de egentlig bare leser kjennetegnene ved spille deres.

For eksempel kan plass to ved pokerbordet like å lokke folk i feller, og det lykkes han også med på store hender, men ikke med monsterhender der han byr stort. Dette blir lest av plass syv, som legger chips i potten med en bløff når plass to prøver å lokke. Det er godt lest, men det er ikke psykologi. Å kunne lese andre spillere vil forbedre spillet ditt, og spare deg for penger. Bruk av avlesning til å forbedre spillet vil gjøre deg til en vinner. Psykologi undersøker atferden til andre spillere, og bruken av psykologi gir deg en mulighet til å tolke og kanskje til og med endre atferden til din fordel. La oss se på et eksempel med plass to.

Vi har lest at plass to setter opp feller med store hender, men ikke med monsterhender. Å syne en felle er billig, men sete to håper jo at du vil by for ham. Da du nå har lest spillet skal du manipulere han psykologisk. Du checker bare med ham på mange av fellene, og når han så endelig byr så kast hånden og si "Du traff vel flushen din eller hva?" eller "Den fikk du på river, ikke sant?" Små investeringer i lave bets, og uttalelser som ikke avslører at du kjenner spillestilen. Senere i spillet når du sitter med en monsterhånd, og plass to nok en gang prøver å lokke deg til å by, så kast chips inn i potten tilsvarende alle dine tidligere lave bets, men pluss det store budet som plass to pleier å by. Ofte så ender det med, siden spillet har lykkes tidligere, at han vil syne og kanskje senere gå all in med den nest beste hånden.

Pokerpsykologi er en bonus til de grunnleggende pokerferdighetene. Først observerer du atferden, så knytter du atferden til en bestemt spillestil, og til slutt bruker du kunnskapen du har til å manipulere spillet til din fordel. Neste uke fortsetter jeg med temaet pokerpsykologi.

Spørsmål og kommentarer kan sendes til pokershrink@hotmail.com (på engelsk).

Dagens tips: Bruk dine psykologiske evner hos Party Poker i dag!

Hva synes du?

More Stories

Other Stories