Pokerpsykologen, del 5: Reaksjoner på frykt

Pokerpsykologen, del 5: Reaksjoner på frykt 0001

Jeg vil gjerne takke flere lesere som skrev til meg om artikkelen om frykt og angst ved pokerbordet. Tydeligvis hadde jeg tonet ned den rene frykten litt for mye for noen spillere. Frykt eller angst er noe reelt som skjer når man spiller poker, og jeg skal se på de reaksjonene disse psykologiske tilstandene kan fremkalle ved pokerbordet.

Det er verdt å anmerke at min egen uvilje til å kalle mild uro under et pokerspill for frykt kommer av en egenskap jeg har lært meg og dyrket når jeg spiller. Jeg er ikke redd ved bordet. Jeg føler ikke at hjertet slår raskere når jeg bløffer eller får en monsterhånd. Men dette er noe tillært. Jeg husker hvordan jeg følte det den første gangen jeg la inn 100.000 chips i en pott på en ren bløff. Jeg trodde hjertet mitt skulle hamre seg vei ut av brystkassa, treffe bordet og sprette bort til motstanderen min mens det ropte "Bløff! Bløff! Bløff!" for hvert hjerteslag.

La oss se litt på de fysiske og psykologiske reaksjonene til frykt og angst. Forhøynet hjerterytme er den mest vanlige fysiske reaksjonen på stress, frykt, glede, en høy lyd, fotballkamp, eller forelskelse. Økt hjerterytme gir mer oksygen til hjernen og andre organer og forbereder deg på alle eventualiteter: kjemp, flykt, straight eller flushdrag.

Vi har alle hørt om kjemp eller flykt-reaksjonen, som skal være knyttet tilbake til tiden når vi var hulemennesker. Det er ingen grunn til å koble dette bare til da. Vi er like utsatte for å få behov for mer oksygen som det Fred Flintsone var. Nøkkelen ved pokerbordet er å legge merke til om du har denne reaksjonen bare når du bløffer eller bare når du treffer en stor hånd. Om det er det ene eller det andre, så må du gjøre noe for å unngå å gi en tell. Hvis hjertet slår i brystkassa hver gang du har en stor hånd og bløffer eller du har en monsterhånd, så ikke tenk mer på det. En tell trenger bare å bety noe om de andre spillerne kan få lest noe ut av den.

Hjerterytme viser seg på mange fysiske og psykiske måter. Det mest vanlige man kan lese er selve blodårene i nakken eller i pannen som blir større. Etterpå kommer økt tempo på pusten, raske øyebevegelser og/eller utvidelse av pupillen. Så kan anspentheten som kommer fra frykten føre til nervøse bevegelser, oftest med hendene, eller i form av "maur i buksa" eller stramming av muskler. Den økte blodstrømmen får oss til å våkne litt, og da vil vi bevege oss eller snakke. Vi har nervøse hender. Hvis du "vet" at du kommer til å folde bløffen din til en reraise eller at du kommer til å skyve all in med monsterhånden så kan du virke rolig, til og med for rolig, noe som også kan være en tell.

Det første skrittet er å vite hva du gjør når du er stresset mens du spiller. Vær oppmerksom til dine egne reaksjoner når du sitter ved bordet. Neste gang skal vi se mer på de mest vanlige tells som kommer av stress, angst og frykt.

Dagens tips: Om du viser frykt ved bordet er løsningen enkel. Spill online hos Paradise Poker.

Hva synes du?

More Stories

Other Stories