Pokerpsykologen del 4 - angst og frykt

Pokerpsykologen del 4 - angst og frykt 0001

I går kveld hørte jeg et rop fra kjøkkenet, og jeg gikk dit og oppdaget min kjære, katten, og en liten mus frosset i et bilde som kunne ha vært fra Tom og Jerry. Jeg kastet et håndkle over musa og tok med Jerry ut.

Senere sa min kjære: "Jeg kan ikke fatte at jeg var redd for en mus."

Vel, hun var ikke det. Du er redd når du er i en krigssone, eller når du runder en sving og ser en semitrailer i ditt kjørefelt. Hunn hadde litt angst over at musen var på kjøkkenet og var i ferd med å bli drept av vår lille tiger.

Men hvor ofte har du hørt "jeg var redd for den store stacken hans" eller "jeg var redd for flush-draget". Det er jo ganske tydelig at vi ikke opplever sann frykt ved et pokerbord. Men uansett om vi snakker om angst, bekymring, tvil, rådvillhet, skjelven, mistanke, ubekvemhet eller uro, så snakker vi om tanker og følelser som kan og antakelig bør påvirke spillet ditt.

Frykt er en ubehagelig følelse av å oppleve noe farlig, om det så er ekte fare eller bare innbilt fare. Frykt kan også bli beskrevet som noe man finner svært ubehagelig, som for eksempel høyder, slanger, eller riverkortet.

Til dere som er klare til å si at dere "føler aldri frykt ved pokerbordet." La meg be dere om å se for dere denne situasjonen. Etter floppen legger du inn et solid bud på en semi-bløff. Du har ikke hånden, men du har outs, mange outs og til en god hånd. Akkurat når du har høynet sier spilleren til venstre for deg: "All in!".

Kjenner du det? Kom igjen nå... du kjenner det?

Hva nå enn du velger å kalle den følelsen vi snakker om, kall den frykt, kall den ubehag eller uro, kall den hva du vil, det skjer ved pokerbordet og du bør vite hvordan du hanskes med det, fordi den følelsen kan hjelpe spillet ditt eller koste deg alle chipsene dine. Kall det hva du vil, bare ikke vær redd for å bruke det for å vinne.

Å bli ridd for ting eller sammenhenger kan læres. Vi kan lære å være urolige i enkelte situasjoner, når vi blir utsatt for enkelte stimuli eller hendelser. Vi kan også av-lære disse fryktene. Du har KK og på floppen faller A. Hva er du redd for? A selvsagt. Men hvis du ikke går ut med et bud når du har KK, hva kommer til å skje? Vil ikke den andre spilleren gå ut med et bud og bekrefte frykten din. Og vil ikke en god spiller alltid vedde på en A-flopp når de ser at du check-folder slike bud? Erstatt den frykten for A med en mer profitabel frykt: Jeg frykter at ingen caller høyningen min før flopp og jeg bare ender opp med å vinne blinds med KK.

Frykt for å lykkes og frykt for å feile kommer også inn i bildet ved pokerbordet. Frykt for frykt, inkluderer tvil om du selv er verdig å lykkes og/eller frykt for hva suksess bringer med seg. Vil du ha bevis for at alle ikke vil vinne?

Jamie Gold, WSOP-mester 2006, sa under di siste dagene av turneringen at han var livredd for å vinne. Ikke på grunn av de tolv millionene dollar i premie, men på grunn av frykten for hva seieren bringer med seg. I et intervju med ESPN.com sa Gold at tanken om å plutselig bli kjendis var så truende at han vurderte å dumpe chipsene sine for å komme på 2. plass.

"Jeg vil ikke ha det", sa Gold, "Jeg har sett hva det har gjort med andre".

Si hva du vil om herr Gold. Frykt for å lykkes og frykten for å feile, og bare rett og slett frykt, spøker over alle pokerbord på planeten. Stol på meg.. jeg er redd for at det er sant.

Jeg kommer tilbake med mer om frykt og angst i min neste artikkel, når vi ser på hvordan fryktene dine kan gi kostbare tells ved bordet.

Dagens tips: Spill fryktløst hos Hollywood Poker

Hva synes du?

More Stories

Other Stories