Pokerpsykologen, del 2 - Psykologi ved bordet

Pokerpsykologen, del 2 - Psykologi ved bordet 0001

Jeg foretok en liten psykologisk studie under årets WSOP. Dette var bare min egen lille spørrerunde, men svarene overrasket meg såpass mye at jeg syntes jeg måtte dele dem med dere. Jeg ville spørre vinnerne av turneringer om poker og psykologi. Jeg brukte to nøkkelspørsmål:

"Bruker du psykologi i spillet ditt?"

"Nøyaktig hvordan brukte du psykologi for å vinne?"

Bare det praktiske rundt å få et intervju med en WSOP-vinner kan være vanskelig. Etter en seier blir de omringet av offisielle fotografer og WSOP-ansatte mediefolk. De har også ESPN sine kamera å hanskes med og det er også den lille detaljen med å hente ut premiepengene sine. Så en vinner er bortimot umulig å få tak i de første to timene etter en seier, og da vil de gjerne bruke litt tid med venner og familie. Side de fleste finalebordene slutter godt over midnatt, så er vinneren ofte også trøtt.

Så jeg gjorde det til en vane å prøve å få tak i vinneren dagen etter, og jeg fylte også opp intervjukvoten med vinnerne av Second Chance-turneringene som ble spilt hver kveld. Totalt fikk jeg til å intervjue 24 førsteplasser, 12 som vant armbånd og 12 Second Chance-vinnere. Hvis jeg ikke fikk tak i en vinner innen 24 timer, droppet jeg spørsmål nummer to, da jeg ikke kom til å få et "ferskt" svar. Jeg må innrømme at jeg ble overrasket over svarene.

Totalt, 23 av 24 vinnere svarte umiddelbart "Ja" til det første spørsmålet: "Bruker du psykologi i spillet ditt?". Men det mest interessante kan være den ene spilleren som sa nei. Han fortalte at han ikke leste pokerbøker, men at han spilte slik han hadde lært det hjemme som ungdom, og brukte det han hadde lært ved bordene. Ingen psykologi, intet system, ingen plan. Så fortsatte han med å fortelle hvordan han hver gang han bløffet etter å ha hatt dårlige kort i lang tid sa at "Det var på tide jeg fikk noen kort". Han sa han likte å gi feilaktige kommentarer på bløffer eller monsterhender han ikke viste. Han følte at dette gjorde det vanskeligere for motstanderne å lese ham. Nå vet jeg ikke hva du mener, men i min bok kvalifiserer dette som psykologi.

De andre spillerne sa alle at psykologi var en del av spillet. Her er det jeg syntes var flotte eksempel på svar på spørsmålet "Nøyaktig hvordan brukte du psykologi for å vinne?"

Spiller 1 Denne vinneren ble flyttet til et bord på dag 1 som han visste kom til å fjernes raskt. I beste tilfelle ville han få to runder med blinds før han ble flyttet igjen. På den første hånden satset han mange chips med et topp-par og flushdrag, bare for å oppdage at han lå opp mot et høyere to par og høyere flushdrag. Men han traff hus for en solid badbeat til den andre spilleren. Motstanderen endte solid på tilt. Etter et par hender til havnet vår spiller nok engang på den riktige enden av en badbeat, og så en tredje før bordet ble oppløst. De hendene forteller han var de eneste der han lå under i hele turneringen, helt til dag tre når det var 27 spillere igjen og han havnet på bord med ham han hadde slått med hus to dager tidligere. På den første hånden fikk han forferdelige odds på en hånd, men motstanderen var en shortstack som nettopp hadde satt seg ved bordet. Tanken var "uansett om jeg vinner denne hånden eller ikke, så forsterker jeg imaget av at jeg spiller løst og dårlig til denne ene spilleren, og da kan jeg dominere ham om jeg får sjansen senere". Han spiller, treffer faktisk og slår ut shortstack, og ved finalebordet går den andre spilleren i fell og taper 90 % av stacken sin. Den hånden, forteller han, var det som sikret førsteplassen.

Spiller 2 Denne spilleren fortalte meg at han øvde seg på fire falske tells kvelden før finalebordet. On med chips, en med håndbevegelser, en med stemme, og en med tidsbruk. Han brukte de alle under de første to levelene på finalebordet, og så endret han de en etter en. Han fortalte at han gjorde dette fordi de tre som gikk ut før finalen, ble alle slått ut fordi de hadde tydelige tells, og han følte flere av de andre åtte ved bordet stolte mye på lesing av andre for å bestemme spillet sitt.

Spiller 3 Dette er min favoritt fra Second Chance. Han spilte sin første liveturnering og da sitt første finalebord, første pengeplassering o.s.v. Han var, etter eget utsagn, så nervøs om en katt i et rom fullt av gyngestoler. Så han pratet kontinuerlig med sine to kompiser blant tilskuerne, og med spillerne, og med dealeren, floormanager, servitrisen... Han sa at han var så nervøs at hvis han ikke snakket var han redd for at han kom til å slutte å puste. Jeg så dette finalebordet, og jeg og alle andre trodde denne fyren var så rolig at han var på grensen til uinteressert. Han snakket mens han var involvert i en hånd, snakket før flop, snakket etter turn, og snakket til og med når han fikk en badbeat. Frykt kvalifiserer som psykologi også!

Dagens Tips: Bruk dine egne psykologiske tips hos Party Poker

Hva synes du?

More Stories

Other Stories