Nedtelling til WSOP, del 7: å bli verdenskjent

Nedtelling til WSOP, del 7: å bli verdenskjent 0001

Selv om det virker selvfølgelig nå, så har ikke WSOP alltid vært den verdenskjente turneringen den er i dag. I de tidlige årene var turneringen fullstendig dominert av amerikanere. Med årenes løp så har dette endret seg drastisk.

Den første internasjonale spilleren som slo til i verdensmesterskapet var i 1976, når Jesse Alto (fra Mexico) kom på 2. plass etter Doyle Brunson. Alto var en utmerket spiller som nådde finalebordet flere ganger i årene etter 1976, men klarte aldri å kapre mestertittelen. Alto viste seg å være forut for sin tid, når 80-tallet kom, så kom også de første vinnerne i WSOP fra andre land.

Den første utenlandske som vant en WSOP-turnering var David Baxter fra Skottland, i 1983. Han vant $1.500 No Limit Hold Em-turneringen og viste med det at poker definitivt ble spilt andre steder enn i USA. Dette ble videre bevist da Donnacha O'Dea fra Irland også nådde finalebordet samme år. Baxter var tilbake i det gode selskap tre år etter, da han vant sitt andre WSOP-armbånd i Las Vegas. Hamid Dastmalchi (som vi skal høre mer om senere) fra Iran vant også sitt første armbånd. Andre kjente pokerproffer som Mel Judah fra Australia og vår egen Thor Hansen, avsluttet åttitallet med å vinne armbånd. Men et navn dominerte dette årtiendet mer enn de andre, og det var Johnny Chan.

Chan, født i Kina, vant sitt første armbånd i 1985 og viste verden hva han kunne. Korte to år etter så ble "The Orient Express" den første utenlandske som vant hovedturneringen og han ble den 4. personen i historien som vant to år på rad etter å ha forsvart tittelen i 1988. Chan ble stoppet fra å ta en trippel i 1989 av en pågående ung mann fra Wisconsin ved navn Phil Hellmuth. Om han hadde vunnet ville han ha blitt den eneste spilleren som noen gang har vunnet tre år på rad. Siden da, så har han vunnet sju armbånd til, noe som setter han i teten blant alle utenlandske spillere og også noe som ga ham ledelsen (sammen med Doyle Brunson) over alle WSOP-spillere.

På 90-tallet kom det en strøm av asiatiske spillere. Men "The Master" Nguyen, An "The Boss" Tran, Chau Giang og Tony Ma (alle fra Vietnam) og David Chiu (Kina) vant alle deres første armbånd på 90-tallet. 90-tallet ga oss også den første dobbelt-vinneren fra et annet land, når Humberto Brenes fra Costa Rica vant to armbånd i '93, etterfulgt av "The Master" som gjorde det samme i '94. Totalt i løpet av 36 år med WSOP, så har over to dusin nasjoner vunnet (til sammen over 50 armbånd), og mange land (som f.eks. Russland, Nederland og flere) venter på å få spilt seg til en plass i denne eksklusive klubben.

Hovedturneringen har blitt vunnet av 6 utenlandske spillere. Med Johnny Chan, så består listen av Mansour Matloubi fra Wales i 1990, Hamid Dastmalchi fra Iran i '92, Noel Furlon fra Irland i '99, Carlos Mortensen fra Spania i 2001 og tittelforsvareren i år, Joseph Hachem fra Australia. Er det muligheter for å forlenge denne listen i 2006?

Svaret på det er helt klart ja. I 2005 var det mer enn 40 nasjoner representert ved bordene, og det tallet kommer til å øke i år. Det eneste spørsmålet er hvor mange av de kommer til å markere seg på en internasjonal scene som dette, og om en utenlandsk spiller vinner hovedturneringen. Poker er et spill for hele verden, og WSOP beviser dette.

I våre siste to deler av Nedtelling til WSOP, så skal vi se tilbake på 2005 og når vi avslutter serien før kortene blir delt den 25. Juni, skal vi finne frem krystallkula og prøve å spå hva som kommer til å skje i 2006.

Dagens tips: Vinn en plass i WSOP i kveld, ved å kvalifisere hos Party Poker

Hva synes du?

More Stories

Other Stories